Yhteistyössä Foodin
Oli aika, jolloin maitorahkan loppuminen jääkaapista oli pienimuotoinen kriisi. Oli aika, jolloin en osannutkaan kuvitella elämää ilman heraa. Nyt ne eivät saa edes vilausta kaupan hyllyllä, vaan aamu- ja välipalojen helpot proteiinin lähteet ovat korvaantuneet kasvikunnan aineksilla, riisi- ja hamppuproteiinilla.
Moni heraan tottunut pitää etenkin riisiproteiinia jauhoisena ja myönnän itsekin vetäneeni ensimmäisellä kerralla jauhot kurkkuun. Tästä on kuitenkin jo pari vuotta ja nykyisin löytyykin jo useampi valmistaja, jonka valikoimista valita. Valinnan edessä saa kuitenkin yhä olla tarkkana, jotta rahoillensa saa vastinetta niin ravinteiden kuin miellyttävän maun ja koostumuksen muodossa. Riisiproteiinia ostaessa saa kiinnittää huomiota jauhoisuuteen ja hampun kohdalla makuun, sillä sen ei tarvitse maistua maalle, kuten ensimmäisen hamppuproteiinipurkkini kanssa kävi. Uusien makujen kohdalla on paljolti kyse myös tottumuksesta ja nyttemmin sekä riisi- ja hamppuproteiini ovat minulle arkipäiväisiä raaka-aineita smoothieiden ja tuorepuurojen joukossa. Mieleisensä valmisteen etsiminen kannattaa kuitenkin aloittaa pieni pussi kerrallaan, jotta löytää omaan suuhunsa ja kroppaansa sopivan valmisteen.
Nykyisin ostan omat proteiinijauheeni Foodinilta, sillä näin voin olla varma tuotteiden laadusta: laadun tarkkailusta ja jatkuvasta tuotekehityksestä. Kaukomailta tuotujen ruokien kohdalla eettinen kuluttaja herää myös kyselemään raaka-aineiden alkuperää. Alta löytyykin muutama fakta Foodiin kasviproteiineista, jotka ovat sinetöineen minun ostopäätökseni.
Riisiproteiini
- Foodinin perustaja, Lasse Jalkanen, tekee itse matkoja tuottajien tiloille ja hän on käynyt myös Kiinassa varmistamassa riisiproteiinia tuottavien tilojen kunnon.
- Foodinin riisiproteiini on puhdasta. SGS:n raportti osoittaa, ettei siinä ole torjunta-ainejäämiä ja riisiin liittyvää arsenikkiakin on todella vähän, vain 0,032mg/kg.
- Runsasproteiininen, proteiinia 88-90%.
- Foodinin riisiproteiini siivilöidään moneen kertaan, joten sen koostumus on hyvin hienojakoista.
Hamppuproteiini
- Kasvikunnanproteiineista kattavin aminohappokoostumus, joka on elimistölle helposti hyödynnettävissä
- Sisältää proteiinin lisäksi hyödyllistä ravintokuitua 20% ja ihanteellisessa suhteessa omega-3 ja -6 rasvahappoja.
- Foodinin hamppuproteiini tulee Saksasta.
Riisiproteiini on kasvikunnan proteiineista varmaankin käytetyin ja näin on myös omassa keittiössäni. Itselleni herneproteiini sopii heikosti, mutta vaihtelua proteiinin lähteisiin tuo kuitenkin hamppu, joka oikein käytettynä on oiva proteiinilisä smoothieiden joukossa. Hienosta jauhatuksesta huolimatta riisiproteiini voi tuntua karhealta, mutta hamppuproteiini yhdistettynä avokadon takaa pehmeän, jogurttimaisen, elämyksen.
Jogurttimaailmasta ja käsillä olevasta marjasesongista inspiroituneena jaankin teille tämän hetken suosikkireseptini puutarhurinjogurtin. Ohje jättää tekijälleen myös varaa varioida, sillä sekaan sopivat kaikki ihanat puutarhan marjat: herukat kaikissa väreissä, mansikat, karviaiset, vadelmat, tyrnit ja miksei mustikatkin metsänreunan puolelta. Alla ohje, jota voit lähteä varioimaan mielesi mukaan tai aloittaa vain poimimalla, mitä puutarhastasi tai pakastimestasi löytyy. Maun lisäksi voit lähteä leikittelemään väreillä. Tummien marjojen lisääminen synnyttää syvän liilan ja punertavat marjat sitä vastoin jättävät jogurtin haalean punaiseksi.
Oikein ihanaa viikonvaihdetta luontoäidin antimista nauttien!
Puutarhurin jogurtti (veg)
Yksi annos:
1 pieni pehmeä avokado (1/2 isosta)
runsaat 2 dl marjoja (esim ½ mansikoita ja ½ mustaherukoita, mielellään osa ainakin pakastettuina)
1 rkl tyrnimehua (korvaavat 2 rkl tyrniruohetta tai ½ dl tyrnimarjoja)
60-80g pakastettua pinaattia
2- 3 rkl hamppuproteiinia*
1 taateli
(4 tippaa steviaa, tuo lisää makeutta)
(½ tl psylliumkuitu, tarvittaessa antaa lisää paksuutta ja tukee suoliston toimntaa)
noin 2 ½ dl vettä
- Mittaa ainekset blenderiin ja sekoita. Tarvittaessa lisää vettä.
- Nauti heti viileältää muiden marjojen kanssa.
* Tuote saatu yhteistyössä Foodinin kanssa.