Yhteistyössä Foodin.
Kreikassa sain huomata perheen ja työn arvottamisen erilaisuuden pohjoiseen kotimaahamme verrattuna. Itselleni koulutus ja sitä kautta työnteko ovat kuitenkin olennainen osa arkeani, jonka kautta tuon elämääni merkityksellistä sisältöä, mutta perhe on kuitenkin aina tukena taustalla. Haluasinkin löytää tasapainoin eteläisten ja pohjoisten ajattelutapojen välille. Kööpenhaminan ilmapiirin koin varmaankin juuri tämän takia miellyttäväksi, sillä tanskalaisten kesken kävelyt kanaalien varrella koko suvun voimin ei vaikuttanut painajaiselta taikka vieraan tuntuiselta harvinaisuudelta, vaan luontevalta, viikoittaiselta yhdessäolon tavalta.
Pieni pisto sydämessäni joudunkin taas nyt tänä äitienpäivänä tyytymään virtuaalisiin onnen toivutuksiin, vaikka pitkästä aikaa olisimmekin saman valtion rajojen sisällä. Olen vain onnistunut täyttämään kalenterini erilaisilla palautuspäivillä.
Jos kuitenkin pääsisin käymään kotona, halusin herättää äitini uunista tulvivan vaniljan tuoksulla. Tapa, jota rakastan perheessäni, on yhteinen aamiainen. Olemme syöneet sen aina, niin arki aamuina töihin ja kouluun lähdettäessä taikka viikon loppuisiin. Parhaat muistot ovat niiltä hellekesiltä, jolloin aamiaisensa sai nauttia viileällä terassilla merenrannalla.
Vanilja on mielestäni mauste, joka nostaa reseptin kuin reseptin arjen yläpuolelle. Tämänkertainen puuro-ohje syntyikin aivan sattumalta, kun pohdin mitä tehdä pakastimeen aina viimeisiksi jääville punaherukoille. Ajattelin että haluan kerralla ”päästä eroon” kokonaisesta pakastepussista ja niinpä tekaisin ison annoksen uunipuuroa. Kun nostin puuron pois uunista, lopputulos hämmensi minut väriloistollaan ja tein sitä muunnellen toisen ja kolmannenkin kerran. Koin, että joku muukin haluaisi herätä hitaaseen sunnuntaiaamun herukkapuuron tahdissa.
Vaniljantuoksua ja pieniä rakkauden tekoja lähimmäisimmillemme.
Herukkainen uunipuuro
Yksi vuoka, 3-4 annosta
500-700g punaherukoita
3rkl Foodinin kookosjauhoa
3dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl Foodinin hienoa merisuolaa tai himalajansuolaa
1 ½ tl Foodinin vaniljalauhetta (jos vaniljalauhe päässyt loppumaan hätätilassa myös ruokalusikka vaniljalla maustettua riisiproteiinia toimii)
2 luomu munaa
4dl kauramaitoa
1-2 rkl Foodinin kookosnektaria tai hunajaa
1 rkl kookosöljyä
Foodinin kookoshiutaleita
Foodinin auringonkukan siemeniä
- Nosta herukat hetkeksi sulaamaan.
- Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.
- Kaada herukat uunivuoan pohjalle. Sekoita niiden joukkoon kookosjauho sitomaan niistä irtoavaa mehua.(Jos pelkäät, että puuro makuaistillesi liian hapan lisää tähän kerrokseen hitusen hunajaa tai kookosnektariinia)
- Sekoita kuivat aineet keskenään: kaurahiutaleet, suola, vanilja ja leivinjauhe.
- Vatkaa kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita kananmunien joukkoon kauramaito ja kuiva-aineseos.
- Kaada seos herukoiden päälle. Voit vähän tökkiä haarukalla tai lusikalla seosta, jotta se painuu syvemmälle.
- Ripottele päälle kookoshiutaleita ja auringonkukan siemeniä.
- Laita puuron päälle pieniä nokareita kookosöljyä ja tiputtele kookosnektariini tai juoksevan hunajan vanoja.
- Paista uunin keskitasolla 35-40min ja anna jäähtyä ja jähmettyä ennen tarjoilua.
- Tarjoile kauramaidon ja aamukahvin kanssa.